(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Rajčatová polévka s bazalkou
Potřebné ingredience
2 lžíce olivového oleje 1 cibule, nakrájená nadrobno půl lžičky cukru 1 mrkev, na kostičky 1 brambora, na kostičky 1 stroužek česneku, na drobno nebo utřený zhruba 700 g rajčat, uzrálých na slunci, nakrájené na větší kostky 1 lžička rajského protlaku 1 bobkový list sušený nebo 2 čerstvé 1 lžička tymiánu (sušený nebo čerstvý dle možností) 4 čerstvé listy bazalky, na hrubo natrhané 375 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru sůl a pepř bazalkové listy na ozdobení
Postup přípravy
Rozehřejeme olej v hrnci, přidáme cibuli a posypeme cukrem. Na mírném ohni smažíme asi tak pět minut.
Přidáme nakrájenou mrkev a bramboru, přikryjeme hrnec pokličkou a vaříme na velmi nízkém ohni dalších 10 minut, aby zelenina byla mírně nahnědlá, ale ne připálená!
Zamícháme česnek, rajčata, rajský protlak, bylinky a vývar a osolíme, opepříme. Přikryjeme a vaříme na nízkém ohni 25 minut, dokud není zelenina měkká.
Rozmixujeme a servírujeme s listem natrhané bazalky.
Polévka je příjemná studená v létě, v zimě je skvělá horká jako překrm.
Přidáme nakrájenou mrkev a bramboru, přikryjeme hrnec pokličkou a vaříme na velmi nízkém ohni dalších 10 minut, aby zelenina byla mírně nahnědlá, ale ne připálená!
Zamícháme česnek, rajčata, rajský protlak, bylinky a vývar a osolíme, opepříme. Přikryjeme a vaříme na nízkém ohni 25 minut, dokud není zelenina měkká.
Rozmixujeme a servírujeme s listem natrhané bazalky.
Polévka je příjemná studená v létě, v zimě je skvělá horká jako překrm.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé